19 de nov. 2009

Framis vestida d'astronauta

Els projectes culturals pateixen avui la manca de patrocinadors, qui té diners no els inverteix en art, si més no, no els inverteix sense la justa dosi de màrketing que en desactiva el caràcter crític de les obres; tanmateix l'administració s'arrecera sovint en les suposades prioritats d'una societat en crisi (si! ho heu endevinat, entre aquestes prioritats ho hi ha l'art).


El model social actual basa el seu progrés, en bona part, en la sociabilitat com a forma essencial de cohesió i protecció. Es reconeix públicament que la formació cultural és un valor necessari en aquests moments, però no es dona suport al desenvolupament de la creació ni als canals d'accés al patrimoni cultural i artístic. En un moment en el qual tant es parla de frau i crisi de valors, l'art pot oferir una alternativa honesta i motivadora a la societat


"(...) explica breument la "teva veritat" sobre el que has vist. "Aquesta veritat" ha d'ésser ampla de marges i una mica explosiva per a produir les reaccions de certes persones que, en forma de preguntes o d'afirmacions, a tort i a dret, teixiran una primera "veritat del públic". (Miquel Porter i Moix, Serra d'Or, novembre 1961).


Ja n'hi ha prou de recriminar la proliferació de museus, artístes visuals o músics quan hem estat tant de temps fent ulls clucs a l'especulació i el robatori social, a la impunitat per raons de classe o de stauts. Per descomptat que ningú no pot parlar de proliferació desenfrenada de centres d'interpretació del patrimoni, o d'immenses instal·lacions fetes per artistes visuals modificant el paisatge i esgotant els recursos naturals. Com tampoc podem deixar en mans del poder econòmic, pur i dur, l'accés ni les possibilitats de la creació. El concepte de redistribució com a element necessari socialment també ha d'incloure els recursos per a la cultura, i ha d'implicar, bàsicament, el comportament de l'Administració.


Framis vestida d'astronauta, jugant a fer de la lluna el darrer i simbòlic espai d'art. Aquí i ara: "pa i circ" i les nostres ànimes en un exili més enllà del cel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada